Chléb

 

     Pečivo vyrobené z mouky, vody a z kvasu (či kvasnic), nejrozšířenější pekárenský výrobek vůbec.

    

     Nekvašený chléb (vlastně předchůdce opravdového chleba) se pekl již v pravěku a v kočovných společnostech starověku, chléb připravovaný s využitím kvasného procesu (a tvořený pórovitou střídkou a tvrdší kůrkou, takže tak rychle nevysychá ani netvrdne) se poprvé objevil ve starověkém Egyptě (již v období Staré říše), v Evropě se později vyvinuly 2 hlavní typy tohoto chleba:

     1. Chléb žitný (původnější) nebo žitnopšeničný: vyrábí se především ve střední a severovýchodní Evropě, těsto se kypří na kvas (kvásek), tedy tak, že na mouce smíchané s vlažnou vodou se společně kultivují kvasinky a laktobakterie, čímž vzniká typická chlebová vůně a chuť;  

     2. Chléb pšeničný: vyrábí se především v západní Evropě, je kypřen droždím (z kvasnic, tedy jen z jedné kvasinkové kultury – rodu Saccharomyces cerevisae –, kterou lze snadno průmyslově produkovat) a blíží se bílému pečivu.

 

     Kváskový chléb je lépe stravitelný, obsahuje cenné vitaminy i enzymy, vydrží 1 – 2 týdny poživatelný, ztvrdne, ale nezplesniví, ovšem v dnešní průmyslové výrobě potravin je na ústupu, místo něj se také ve střední Evropě vyrábí především chléb drožďový (tedy prakticky blízký chlebu západoevropskému), jehož výroba zabere jen polovinu času, ale aby vypadal podobně jako chléb tradiční, přidává se do něj řada umělých, i chemicky syntetických látek (tento chléb ovšem poznáme snadno: rychle plesniví). 

 

     Žitný chléb musí obsahovat 90 % žita, žitno-pšeničný 50 % žita, kdežto pšenično-žitný jen 10 % žita, ovšem také můžeme narazit na tmavé pečivo upečené z pšeničné (bílé) mouky a jen obarvené karamelem či praženým ječmenem.

 

     Chléb žitno-pšeničný (100 g): 996 kJ, 143 mg fosforu (+), ostatní hodnoty ve srovnání s jinými potravinami nevýznamné.

 

 

Chléb žitno-pšeničný speciál    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.akcniceny.cz/detail/chleb-zitno-psenicny-special-404991/

 

 

 

Chléb pšenično-žitný 900 g