Prase

 

     Skupina rodů nepřežvýkavých všežravých sudokopytníků.

 

     Latinský název hlavního rodu: Sus.

 

     Prase má mohutnou tělesnou konstrukci (u dospělých samců obvykle délka 120 – 180 cm, výška v kohoutku 80 – 115 cm, hmotnost u divoce žijících jedinců 95 – 160 kg, u plemen chovaných v zajetí až kolem 300 kg), relativně krátké nohy, chrup se zvětšenými špičáky – kly (rozměrné zejména u samců; kly horní čelisti jsou obráceny vzhůru) a protáhlý, na konci terčovitě rozšířený citlivý rypák, jímž si prase vyrývá potravu, prase má výtečný čich a sluch, prasata dnes žijí divoce především v Evropě (prase evropské, běžně nazývané prase divoké), ale i v Africe (prase bradavičnaté), srst prasete je tvořena hustými štětinami, prase divoké žere trávu, kořeny, hlízy, bobule, mršiny, hmyz, malé plazy…, často navštěvuje vzrostlá pole nebo vyhledává potravinové odpadky, z prasete divokého vzniklo domestikací prase domácí (kolem r. 6 000 př. Kr.; domestikačními centry byly Blízký východ, Indie, Středomoří a severní Evropa u Baltského moře), domestikace prasete proběhla snadno, neboť prase je nenáročné a houževnaté, prasata jsou inteligentní, jejich chov omezovala hlavně skutečnost, že prase nemůže vést kočovný život.

 

     Ve střední Evropě byli samci (kanci) prasete divokého v době laténské (tedy u Keltů), ale i později považováni za symbol mužské plodnosti, lov na divoká prasata po staletí (až dodnes) představoval oblíbenou zábavu s jistým rizikem pro lovecké psy i – mnohem méně často – pro samotné lovce.  

     Prasata domácí se chovají prakticky výhradně pro maso (a sádlo), které se nazývá vepřové (ačkoli vepř = vykleštěný kanec), vepřové maso se vyznačuje vysokým podílem doprovodného tuku, ale libové vepřové maso je nutričně relativně kvalitní, vepřové maso představuje v České republice nejkonzumovanější druh masa, muslimové a judaisté vepřové nejedí, poněvadž je považují za nečisté.

 

     Vepřové maso (100 g): 1 222 kJ (–), 11,6 g bílkovin (Ø), 20,0 g tuku (–), 2,32 mg Fe (+), 0,58 mg vitaminu B1 (+).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.regionopavsko.cz/wp-content/uploads/2013/12/prase-divoke.jpg  

http://www.biolib.cz/IMG/GAL/151387.jpg