Cukr

 

     Přírodní sladidlo ze skupiny organických sloučenin sacharidů.

 

     Cukr je přírodní sladká poživatina, náleží mezi organické sloučeniny sacharidy, které spolu s bílkovinami a tuky tvoří v potravě triádu hlavních živin, chemicky je cukr disacharid nebo monosacharid a – podobně jako všechny sacharidy – slouží pro organismus především jako zdroj energie, cukr se vyznačuje sladkou chutí, rozlišují se monosacharidy glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr), disacharid sacharóza (třtinový cukr, řepný cukr), cukerné alkoholy (odvozené zpravidla od monosacharidů nebo disacharidů) atd., sacharózu musí tělo nejprve rozštěpit na glukózu a fruktózu, aby tyto látky mohlo využít k výživě buněk, v přírodě se cukr využitelný lidmi vyskytuje především v ovoci a medu, potravinářsky se cukr vyrábí téměř výhradně z cukrové třtiny nebo z cukrové řepy a takový cukr se v euroamerické civilizaci produkuje a konzumuje od počátku novověku, typickými sladkými jídly jsou sladké moučníky, cukroví a sladké kaše (v minulosti velmi oblíbené), nemírné požívání cukru má ovšem pro člověka také negativní důsledky: nadváhu, kardiovaskulární onemocnění, zubní kaz a fakticky neléčitelnou chorobu cukrovku (diabetes), která nemocného člověka drasticky omezuje ve stravování a životním stylu vůbec.

 

 

je cukr špatný

 

 

https://www.gymclothes.cz/blog/je-cukr-spatny/