Koření

 

     Rostlinné substance produkované a používané především pro (d)ochucení, (d)obarvení a konzervaci potravin.

 

     Koření patří mezi pochutiny (plodiny obsahující stimulující, nikoli sytící látky), vyrábí se především z plodů, semen, kořenů, listů, květů, stonků či kůry rostlin, slouží jako gastronomické ingredience z důvodů chuťových, konzervačních (a antiseptických) i estetických; ačkoli existují také druhy koření přirozeně rozšířené v Evropě, drtivá většina rostlin sloužících jako zdroj koření roste v subtropických a tropických oblastech, kde produkce koření a obchod s ním tvoří v průběhu celých dějin významnou součást ekonomiky a kultury, zápasy zejména evropských velmocí o oblasti produkující koření byly v 16. – 19. století významnou součástí historického vývoje, koření si udržuje – nebo možná i posiluje – svůj význam také v dnešní době, kdy v euroamerické společnosti narůstá zájem o gastronomii kreativní, mezinárodní (i nadnárodní), nebo naopak regionální (etnickou), což vše se stalo náplastí (poněkud chabou) na skutečnost, že dnešní lidé již s autentickým přírodním prostředím nepřicházejí dostatečné do styku; některé druhy koření mají pozitivní vliv na chuť k jídlu i na trávení, a jsou tedy považovány za léčivé; koření se vyrábí ze sušených či čerstvých surovin, může být kusové, sypké, tekuté apod.; některé druhy koření se používají i mimo potravinářství, např. v lékařství, kosmetice nebo při náboženských rituálech. 

 

     Nejpopulárnější druhy koření: anýz, badyán, bazalka, bobkový list, citronová kůra, dobromysl (oregano), estragon, fenykl, hořčičné semínko, hřebíček, jalovcové bobule, kari, kayenský pepř, kmín, koriandr, libeček, majoránka, máta, muškátový květ, muškátový oříšek, nové koření, paprika (mletá), pepř bílý, pepř černý, pepř zelený, rozmarýn, skořice, šafrán, šalvěj, tymián, vanilka, zázvor.   

 

 

Češky se o kvalitu koření zajímají a jsou s ní spokojeny

 

 

https://ego.ihned.cz/c1-65318340-nejoblibenejsi-znackou-koreni-je-vitana-cesky-se-zajimaji-o-kvalitu-koreni