Med

 

     Hustá, lepkavá a sladká kapalina, kterou instinktivně vytvářejí včely medonosné sběrem a následným zahušťováním přírodních sladkých šťáv a kterou lidé získávají jako ceněnou a poměrně vzácnou potravinu.

 

     Med vzniká jednak z nektaru, což je sladká štáva, která se vytváří hlavně v květech rostlin, nebo z medovice, což je sladká šťáva, kterou svým trávením vytváří hmyz žijící na stromech (tak vzniká med květový nebo lesní), včely na svém těle přinášejí nasbíranou šťávu do včelstva (organizovaného společenstva až desetitisíců včel) jako energeticky bohatou stravu, tam ji další včely konzumují a opět vylučují a med se vzápětí vysušuje (až na pouhých asi 17 % vody), než získá konečnou podobu, jedna včela za svůj (roční) život vyprodukuje ½ čajové lžičky medu a na 1 kg medu včely musejí nalétat asi 280 tisíc kilometrů (1 litr medu váží asi 1,4 kg), jedno včelstvo spotřebuje téměř 100 kg medu ročně, lidé od mladšího pravěku využívají med jako cennou potravinu i lék, od starověku jsou včely pro vytváření medu a (doprovodného) vosku (do jehož šestibokých buněk med ukládají) uměle chovány (tato činnost se nazývá včelařství), slovanské země – včetně Českých zemí – byly od středověku dlouhodobě považovány za význačně producenty i exportéry medu.    

 

     Med byl v Evropě až do raného novověku používán jako hlavní sladidlo (pak tuto roli převzal třtinový a posléze i řepný cukr), gastronomicky se med přidával do obilných kaší, do některých druhů chleba a moučníků a do některých masitých jídel, ve střední Evropě po většinu středověku (před rozšířením pěstování vinné révy) byla oblíbeným alkoholickým nápojem medovina ze zkvašeného medu a vody (dnes produkovaná spíše jako raritní delikatesa), v dnešní době se med často konzumuje s pečivem, med se také užívá v léčitelství vnitřně i zevně jako antibakteriální a antiseptický činitel, složení medu nejvíce závisí na směsi květů navštívených včelami, na lokalitě, ročním období a péči o včelstva (ta se musejí v zimním období přikrmoval cukrem s vodou, je třeba je setrvale chránit před chorobami aj.).

 

     Včelí med (100 g): 1 394 kJ, 82 g sacharidů, (v tom 80 g cukrů; – ), příznivé vyšší podíly K, Mg a Fe.   

 

 

Včely

 

 

med 

 

 

 

 

https://www.kafe.cz/krasa-a-zdravi/lek-ze-vceliho-ulu-20190823.html

https://www.jakvkuchyni.cz/jak-vybrat-kvalitni-med/

29. 10. 2015