Minerální voda
Pitná voda přirozeně se vyskytující jako podzemní voda původní čistoty a takového složení či vlastností, že její požívání má příznivé fyziologické účinky na člověka.
Minerální vody se podle aktuální (nejen) české legislativy dělí na:
a) Minerální vody přírodní: v podstatě jde o jakoukoli kvalitní podzemní vodu využívanou jako nápoj nebo gastronomická surovina;
b) Minerální vody léčivé: mají prokazatelný léčivý účinek, do počátku 21. století byly jako jediné označovány za minerální vody, vynikají aspoň některou z těchto vlastností:
1. Mineralizace (obsah rozpuštěných minerálů) minimálně 1 gram / litr;
2. Obsah oxidu uhličitého CO2 min. 1 g / l;
3. Zvýšený obsah chemického prvku významného pro zdraví (F, Fe, I, S, Si…);
4. Teplota vývěru vyšší než 20 ºC;
5. Zvýšená radioaktivita aspoň 1 500 bq / l.
Organizované využívání léčivých účinků minerálních vod se tradičně uskutečňuje v lázeňství; dlouhodobé časté pití minerálních vod s vyšší mineralizací však může vést k tomu, že minerálními složkami vody se zanášejí cévy, a zvyšuje se tak krevní tlak.
České země patří k oblastem s četnými, vydatnými a dlouhodobě využívanými prameny minerálních vod.
http://www.carlsbad-revue.cz/media/image/2-p1030667.jpg