Minerální voda
Pitná voda přirozeně se vyskytující jako podzemní voda původní čistoty a takového složení či vlastností, že její požívání má příznivé fyziologické účinky na člověka.
Minerální vody se podle aktuální (nejen) české legislativy dělí na:
1. Minerální vody přírodní: v podstatě jde o jakoukoli kvalitní podzemní vodu využívanou jako nápoj nebo gastronomická surovina;
2. Minerální vody léčivé: mají prokazatelný léčivý účinek, do počátku 21. století byly jako jediné označovány za minerální vody, vynikají aspoň některou z těchto vlastností:
a) Mineralizace (obsah rozpuštěných minerálů) minimálně 1 gram / litr;
b) Obsah oxidu uhličitého CO2 min. 1 g / l;
c) Zvýšený obsah chemického prvku významného pro zdraví (F, Fe, I, S, Si…);
d) Teplota vývěru vyšší než 20 ºC;
e) Zvýšená radioaktivita aspoň 1 500 bq / l.
Organizované využívání léčivých účinků minerálních vod se tradičně uskutečňuje v lázeňství; dlouhodobé časté pití minerálních vod s vyšší mineralizací však může vést k tomu, že minerálními složkami vody se zanášejí cévy, a zvyšuje se tak krevní tlak.
České země patří k oblastem s četnými, vydatnými a dlouhodobě využívanými prameny minerálních vod.
http://www.carlsbad-revue.cz/media/image/2-p1030667.jpg