Ořechy

 

     Plody i semena relativně tuhé konzistence, které jsou zdrojem výživných látek a olejů, a proto se používají v potravinářství a gastronomii.

 

     Ořechy rostou na stromech a keřích, drtivá většina ořechů se vyskytuje pod tvrdou skořápkou, ořechy jsou využívány jako velmi tradiční potravina (o čemž svědčí také jejich užití ve frazeologii apod.).

     V konzumaci ořechů se střetávají 2 faktory: vysoký podíl zdraví prospěšných látek (regulujících krevní tlak, hladinu cholesterolu apod.) a vysoký podíl tuků.    

 

     Nejčastějšími druhy ořechů jsou:  

     vlašský ořech: plod ořešáku královského;

     lískový ořech: plod lísky obecné;

     burský ořech: semeno podzemnice olejné;

     kokosový ořech: plod kokosovníku ořechoplodého;

     kešu ořech: plod ledvinovníku západního;

     pistáciový ořech: plod řečíku pistáciového;

     para ořech: semeno juvie ztepilé;

     mandle: jádro pecky plodu mandloně obecné;

     kaštan jedlý: plod kaštanovníku setého.

 

 

Které druhy ořechů jsou nejlepší pro zdraví a které při hubnutí?

 

 

https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/ktere-druhy-orechu-jsou-nejlepsi-pro-zdravi-a-ktere-pri-hubnuti-3595.html