Ořechy
Plody i semena relativně tuhé konzistence, které jsou zdrojem výživných látek a olejů, a proto se používají v potravinářství a gastronomii.
Ořechy rostou na stromech a keřích, drtivá většina ořechů se vyskytuje pod tvrdou skořápkou, ořechy jsou využívány jako velmi tradiční potravina (o čemž svědčí také jejich užití ve frazeologii apod.).
V konzumaci ořechů se střetávají 2 faktory: vysoký podíl zdraví prospěšných látek (regulujících krevní tlak, hladinu cholesterolu apod.) a vysoký podíl tuků.
Nejčastějšími druhy ořechů jsou:
vlašský ořech: plod ořešáku královského;
lískový ořech: plod lísky obecné;
burský ořech: semeno podzemnice olejné;
kokosový ořech: plod kokosovníku ořechoplodého;
kešu ořech: plod ledvinovníku západního;
pistáciový ořech: plod řečíku pistáciového;
para ořech: semeno juvie ztepilé;
mandle: jádro pecky plodu mandloně obecné;
kaštan jedlý: plod kaštanovníku setého.
https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/ktere-druhy-orechu-jsou-nejlepsi-pro-zdravi-a-ktere-pri-hubnuti-3595.html