Ovoce

 

     Jedlé, zpravidla sladké nadzemní plody, plodenství či semena především víceletých rostlin, mezi nimiž výrazně převažují kulturní dřeviny.

 

     Ovoce představuje od počátků lidských dějin nepostradatelnou součást lidské stravy, neboť náleží mezi důležité ochranné potraviny, velká většina ovocných druhů obsahuje sice mnoho vody (takže jsou nízkokalorické), ale po zelenině je ovoce druhým nejvydatnějším zdrojem vitaminů (obzvlášť vitaminu C, provitaminu A, vitaminu B6 atd.), ovoce je bohaté na prvky nezbytné pro zdravý růst organismu (Ca, Fe, Si atd.), ovoce dodává také vlákninu (ta ovlivňuje konzistenci ovoce a ve stravě podporuje kvalitní metabolismus), konzumace ovoce příjemně osvěžuje díky přítomným aromatickým látkám a ovocným kyselinám, ovoce má – ve srovnání se zeleninou – vyšší obsah sacharidů (z nichž vyniká zejména ovocný a hroznový cukr), výživově plnohodnotné je čerstvé ovoce a ovocné šťávy (ovšem sušení ovoce představuje tradiční způsob, jak relativně dlouho uchovat ovoce v prospěšně koncentrované formě), čerstvé ovoce je sezonní záležitostí, hodnota ovoce jako potraviny může být snadno a výrazně snížena chemizací při pěstování nebo nevhodnými podmínkami při skladování či dopravě.  

 

     Třídění ovocných druhů z hospodářského hlediska:

     A. Ovoce mírného pásma:

     1. Plody jádrovin: jablko, hruška, jeřabiny…;

     2. Plody peckovin: třešně, višně, švestka, meruňka, broskev…;

     3. Plody skořápkovin: ořechy (vlašský, lískový…);

     4. Drobné ovoce: rybíz, angrešt, vyšlechtěné kulturní formy lesních plodů (jahoda, malina…);

     B. Jižní ovoce: pomeranč, citron, grapefruit (souhrnně označované jako citrusy), banán, fík, datle, kiwi…

 

 

 

 

 

https://www.puzzle-puzzle.cz/piatnik-puzzle-ovoce-1000-dilku-d5792/