Sůl

 

     Běžné označení pro chlorid solný (NaCl; kuchyňskou sůl), který je přirozeně se vyskytující důležitou potravinářskou přísadou a – zejména v historii – významnou technologickou surovinou. 

 

     Sůl (kuchyňská sůl) v přírodě existuje jako nerost halit (sůl kamenná), který je světlý, průhledný, skelně lesklý a snadno rozpustný, sůl se vyskytuje především rozpuštěná v mořské vodě, v pevném skupenství ji nacházíme v oblastech, kde se kdysi rozkládalo moře, sůl se používá v potravinářství k dochucení a ke konzervaci, v jiných oborech slouží (či sloužila) např. při výrobě některých keramických glazur, při výrobě skla, při vyčiňování kůží, při zvyšování ryzosti drahých kovů a samozřejmě se používá jako liz pro zvířata, sůl se získává odpařováním mořské vody nebo těžbou (v hornatých oblastech) a následnými úpravami, České země se od všech sousedních zemí odlišují absencí zdrojů soli, takže v historii byl pro Čechy velmi důležitý dovozový obchod se solí.

 

     Slanost je jedním ze 4 základních typů chuti (vedle sladkosti, kyselosti a hořkosti), takže sůl je v gastronomii jako celku nepostradatelná, ovšem její vyšší příjem v potravě má závažné negativní důsledky: poškozuje ledviny, zvyšuje krevní tlak, způsobuje hromadění vody v těle… Navíc běžně prodávaná sůl je doplněna jinými látkami (např. jódem), z nichž některé však bývají syntetické. Zdravotnicky doporučená maximální denní dávka soli činí 5 g (u dospělého člověka).

 

 

Kamenná sůl z rakouských Alp

 

 

 

Kamenná sůl z Hallstattu v rakouských Alpách

 

 

 

https://www.mindat.org/photo-642630.html

10. 12. 2022