Tvaroh

 

     Tužší bílý mléčný potravinářský výrobek ze sraženého mléka.

 

     Tvaroh se vytváří srážením kaseinu (hlavního proteinu v savčím mléce), vzniká nejčastěji ze (zakysaného) kravského, ale také z kozího nebo ovčího mléka, sraženina se extrahuje lisováním nebo (dnes častěji a moderněji) odstředěním, tvaroh má velmi dlouhou historii, je patrně nejhodnotnějším mléčným výrobkem vůbec, konzumuje se buď přímo (samotný či v různých kulinářských úpravách) nebo je základem či synonymem pro nezralé sýry, má svou typickou nakyslou, ovšem někdy smetanově zjemnělou chuť, komerčně je nabízen v různé podobě jako tvaroh měkký, nízkotučný, polotučný, tučný, tvrdý apod.

 

     Tvaroh polotučný (100 g): 379 kJ, 10 g proteinů, 4 g tuků, 100 mg Ca (+), 200 mg P (+). 

 

 

 

 

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Neni-tvaroh-jako-tvaroh__s10010x9532.html