Slovní zásoba – domácí úkol do 30. 4.:
1. Z následujících, níže uvedených slov, slovních spojení nebo vět si vyberte 10 a zpracujte je jako hesla do slovníku či konverzační příručky o vaření. Každou položku vysvětlete spisovně a co nejpřesnějším způsobem; šetřte metaforami. U každé položky můžete (ale nemusíte) uvést výkladů několik s cílem dosáhnout co největšího zpřesnění či postihnout všechny možnosti. Pokud je slovní spojení delší, ta část, o kterou se jedná, je psána kurzívou.
2. Podobným způsobem zpracujte 7 slov (spojení, vět) frekventovaných v dnešní době – v médiích, běžné konverzaci apod. – o koronaviru, epidemii či hygieně, karanténě atd. Pozor: na rozdíl od úkolu č. 1 si tady budete muset ty položky sami vyhledat a mnohé z nich budou již ve spisovné podobě, takže půjde spíš o to převést je do obecně srozumitelné, i v klidnějšch časech používané verze. Další pokyny pro zpracování viz výše sub 1.
Hodnotit se bude (a) správnost vysvětlení, (b) výstižnost (proto je dobré někdy uvést více verzí), (c) celkové provedení odpovídající stylu jazykovědného textu.
Vzor.
ochucené (jídlo) – jídlo, do něhož se koření nebo jiné podobné přísady přidávají až v pokročilých fázích přípravy;
dochucené – jídlo, do něhož se koření, zálivka apod. přidávají až po skončení přípravy, možná dokonce až když je naservírované na stole, takže dochucení si každý jedlík přizpůsobí svému vkusu.
vychucené – jídlo zpravidla teplé kuchyně, které bylo v celém průběhu přípravy obohaceno kořením a podobnými přísadami tak, že konečný výsledek výrazně překonává obvyklé standardy oboru.
Zadání na výběr:
za mě ty lasaně jsou udělané úplně přesně / mrkev za mě má být takováhle (vyberte si jeden příklad z dvou uvedených)
avokádo mě v tom salátu baví
hlíva si rozumí s česnekem
jo to výzva vařit s ovocem, které nevídáme každý den
už to nejsou takové legrácky, už je to navážno
já jsem zvedla bedýnku a úplně se mi navalilo
vnitřnosti vždycky bývaly v gastronomii to gró
vyšvihnout pokrm, to je úplně o něčem jiném
pěkně tam zahrajou ty papriky
už jste chutnala tu omáčku?
tohle je strašně těžká surovina, obzvlášť když to nemáte najetý, když to nevaříte každej den
ten muškátovej oříšek je tam geniální
myslím, že ta mrkev není syrová, že je taková na skřup
přemýšlím nad tím, jak ten recept uchopím
rozhodl jsem se prostě, že půjdu po tom, co umím nejlíp
vyfiletovat rybu
já jsem prostě candátovej
ryba je úplně bez chuti, nemá sůl a je strašně přetažená
to ovoce by v tom salátu jen hrálo
je vidět, že jste si s tím jídlem hrál
omáčka ja tamarilová a podtržená červeným vínem
vaše čatní je boží